dijous, 15 de març del 2012

DEFECTES OCULTS EN UN PIS ACABAT DE COMPRAR



Quan comprem un pis de segona mà o d'obra nova, el venedor es compromet a lliurar l'habitatge en perfectes condicions d'habitabilitat i està obligat a reparar els defectes ocults que tingués l'immoble.

Qué cal fer si acabes de comprar-te un pis i vols reclamar que l'habitatge té esquerdes, humitats o altres defectes?

Segons el Tribunal Suprem són quatre els requisits que han de complir-se a l'hora de reclamar un vici ocult.

1.- El defecte ha de ser ocult i difícilment recognoscible pel comprador. Per a això es té en compte el comprador, que en cas de ser arquitecte o treballar com a perit podria haver reconegut el vici.

2.- El comprador ha de provar que el defecte es trobava en el pis abans de la venda.

3.- El vici ha de ser prou greu com perquè , “si la fan impròpia per a l'ús al fet que la hi destina, o si disminueixen de tal manera aquest ús que, d'haver-los conegut el comprador, no l'hauria adquirit o hauria donat menys preu per ella” (article 1484);

4.- La denúncia ha de fer-se no més tard de sis mesos després que l'habitatge fos lliurat (és el temps màxim pel que el venedor d’un habitatge de segona mà respon dels defectes ocults de l’habitatge)

Les persones físiques o jurídiques que intervenen en el procés de l’edificació han de respondre davant dels propietaris i els tercers adquirents dels edificis des de la data de recepció de l’obra:
1. Durant 10 anys, dels danys materials causats a l’edifici per vicis o defectes que afectin la
cimentació, els suports, les bigues, els forjats, els murs de càrrega o altres elements estructurals i que comprometin directament la resistència mecànica i l’estabilitat de l’edifici.
2. Durant 3 anys, dels danys materials causats a l’edifici per vicis o defectes dels elements
constructius o de les instal·lacions que ocasionin l’incompliment d’habitabilitat.
3. Durant 1 any, també respon el constructor dels danys materials per vicis o defectes d’execució que afectin els elements de finalització de les obres.

En cas que els vicis ocults quedin demostrats davant el jutge, el comprador pot optar per retornar l'habitatge i amb això recuperar la totalitat de l'import, o bé acceptar la devolució d'una part dels diners que vindrà establerta per un périt.

Comprar un pis és una de les majors inversions que farem en la nostra vida i per evitar una d'aquestes situacions, és recomanable assegurar-nos bé que no existeixen aquest tipus de defectes.

Per això és aconsellable fer la visita prèvia de la compra amb un perit o arquitecte que faci una avaluació de l'immoble, així com parlar amb els veïns o examinar els espais comunitaris que també poden donar-nos moltes pistes sobre l'estat de l'edifici.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada